Петък, 19 Април 2024г.
Поредна съвместна инициатива на СУ „Йордан Йовков“ и Регионална библиотека "Никола Йонков Вапцаров" – Кърджали

Проведе се поредна съвместна инициатива между СУ „Йордан Йовков“ и Регионална библиотека "Никола Йонков Вапцаров" – Кърджали, с подкрепата на г-жа Недялка Кюпрюджиева – директор на училището и г-жа Елисавета Кехайова – директор на Регионална библиотека гр. Кърджали, с цел насърчаване  развитието на творческите заложби и грамотността у подрастващите.

Гост на срещата, проведена в школото, беше Маргарита Павлова – дългогодишен библиотекар и автор на приказки и поезия, издадени и публикувани в страната и чужбина. На срещата учениците от Vв и Vг клас имаха възможността да се запознаят от първо лице с дейността на  Регионална библиотека "Никола Йонков Вапцаров" – Кърджали, както и да научат някои любопитни подробности около създаването на една литературна творба. В непринуден разговор Маргарита Павлова разказа на учениците за дейността на библиотеката, за пътя на книгата от автора до читателя и как съвременните деца могат по-лесно да се докоснат до художествената литература, използвайки електронните технологии. Любопитни да научат повече, Йовковци засипаха писателката с редица въпроси, като изключителен интерес предизвика фактът, че една от книгите на Маргарита Павлова - "Приказки и гатанки", е издадена с Брайлова азбука, а екземпляри от тази книга са част от фонда на библиотеката. Учениците научиха любопитна информация за живота на Луи Брайл и как е създал азбуката за незрящи. Авторката прочете на учениците приказки от книгите си „Черупчица и седефеният рибко“ и „Медико и Медика“ и разкри  причините за написването на  книгата "Вълшебството на розите".

Срещата приключи с обещанието, че съвместните срещи и дейности на СУ „Йордан Йовков“ и Регионална библиотека "Никола Йонков Вапцаров" – Кърджали, ще продължат.

 

Клуб ,,Журналист“