Събота, 27 Април 2024г.
Заместник-министърът на образованието и науката откри STEM център в СУ ,,Йордан Йовков“

Заместник-министърът на образованието и науката Мария Гайдарова и директорът на СУ ,,Йордан Йовков“  Недялка Кюпрюджиева прерязаха лентата на новоизградения STEM център в училището.

На официалното откриване присъстваха и заместник областен управител Павел Гатев, заместник-кметът  Катя Митовска, директор на дирекция ,,Хуманитарни дейности“ Ширин Сюлейман, началник отдел "ОМДК" РУО-Кърджали Ангелина Костова, началник отдел "Административно, правно и финансово обслужване" РУО-Кърджали Демитра Мирянова, директор на Център за кариерно ориентиране Ани Димитрова, директор на РЦПППО –Кърджали Марияна Георгиева, директор на ОДК-Кърджали Златка Пеньова, член на управителния съвет на СРСНПБ Валентин Краев, директори на училища и учители.

Омайващите гласове на Детска фолклорна вокална група към  училището посрещнаха официалните гости, които бяха  впечатлени  от  прочувствените им изпълнения.

 В трите лаборатории на STEM центъра, създадени с за цел да повишат  интереса на учениците и техните постижения в областта на науките и технологиите, бяха  представени иновативни интегрирани демонстрации с DOBOT Magician, TRIUMPH BOARD, 3D принтер и  NAO робот. Ученици  демонстрираха отлични софтуерните и хардуерните уменията в  изграждането на 3D модел на човешки скелет, превърнаха 3D компютърен модел в реален физически обект и пресъздадоха 3D  развитие на атомния модел и използвайки роботизирана ръка, изобразиха строежа на кислородния атом.

Официалните гости на тържеството имаха възможността да опознаят отблизо автономния програмируем хуманоиден  NAO робот, помощник в учебния процес. Роботът NAO  представи себе си и демонстрира умения за добра комуникация, разказа на гостите  интересна звездна история, танцува и пя с  учениците.

Всички гости получиха подарък  химикали, които учениците гравирали с помощта на лазер.

Гостите останаха  изумени от бързото навлизане и усвояване на STEM обучението от ученицитето.

Заместник министърът на образованието Мария Гайдарова сподели своите приятни впечатления за създадената уютната и иновативна среда за развитие и обучение в СУ ,,Йордан Йовков“. Поздрави госпожа Кюпрюджиева, за стремежа на училището да е редом с европейските стандарти на обучение, учениците, за демонстрираните креативни идеи и начин на мислене.

Госпожа Кюпрюджиева изказа своята благодарност на всички допринесли за това STEM центърът  да е реалност и да подготвя учениците за предизвикателствата на 21 век. Пожела здраве и още бъдещи иновативни образователни проекти.

Клуб ,,Журналист“