Четвъртък, 28 Март 2024г.
Среща на начален етап с представители на тел.112

На 17. юни, при спазване на противоепидемичните мерки, малките възпитаници на СУ „Йордан Йовков“ се срещнаха с представители на Дирекция „Национална система 112“, районен център Кърджали – г-жа Н. Кьосева, г-жа П. Гълъбова, г-жа М. Вътева. Целта на посещението бе учениците от 1-4 клас да се запознаят по-подробно с дейността на единния европейски номер за спешни повиквания 112, както и с работата на служителите в центъра.

По атрактивен начин, чрез специално подготвена презентация, децата научиха много подробности и предимства на тел.112 – за това, че се използва при всички спешни случаи, винаги дава сигнал „свободно“, той е за целия Европейски съюз, лесен е за запомняне, работи ежедневно и ежечасно и позволява определяне на местоположението на повикващия. Видяха районните центрове в цялата страна, които обслужват всички служби за спешно реагиране и как те си взаимодействат. Разбраха интересната история защо точно тези цифри са избрани за телефона. Разбира се, децата се включиха в дискусиите и игрите на служителите, като отговориха на въпросите им в кои случаи използваме тел.112, как трябва да подадем сигнал, в кои случаи НЕ го използваме и какви са глобите за неправомерно обаждане и шеги.

Удовлетвореността и от двете страни бе голяма, учениците и техните учители благодариха за приятното изживяване и за това, че имаха възможността да затвърдят получените знания в часовете в Часа на класа, отредени за тези теми.

Всички си пожелаха нови вълнуващи срещи!