Четвъртък, 25 Април 2024г.
Йовковци отбелязаха Деня на Европа

По традиция в СУ „Йордан Йовков“ за Деня на Европа - 9 май  се организира ученическо самоуправление. Тази година  денят бе отбелязан с многообразни дейности. Чрез радиопредаването на тема: „История, цели и ценности на Европейския съюз“, присъстващите в училището класове, се запознаха с факти от създаването на Европейския съюз. В часовете по гражданско образование единадесетокласниците разгорещено дебатираха на тема: „Какво бих променил  в ЕС“. В часовете по музика йовковци разучиха европейския химн „Ода на радостта“. Ученици от 5 г клас изготвиха мултимедийна презентация и въодушевено я представиха пред другите пети класове. След това заедно с учителите си в ЦОУД се забавляваха с въпросите от предварително подготвена викторина. Художниците от 5а и 5б клас в парк Градска градина нарисуваха знамената на всички държави, членуващи в ЕС. Под ръководството на Венета Орешкова и Марин Банчев, учители в ЦОУД, децата работиха задружно, подчинени на мотото на ЕС „Единство в многообразието“. Два символа на ЕС, изработени от децата върху чадър и топка, са рисунките - подарък, които да послужат за подсещане към жителите на град Кърджали за празника.

Група ученици със специални образователни потребности, под ръководството на своите ресурсни учители госпожа К. Исмаил и господин Евг. Иванов, подготвиха табло със символа на мира, като изработиха 27 гълъбчета със знамената на държавите членки.

Най-малките положиха цветя пред Паметника на освободителите в градския парк и си припомниха, че преди 76 години Втората световна война е отнела живота на повече от 50 милиона души и настоящата организация е създадена с цел прекратяване на кръвопролитните войни между съседи, които достигат връхната си точка през Втората световна война. От своите учители те научиха, че на 9 май се навършват 76 години от края на Втората световна война и чрез създаването на Европейския съюз е направена първата стъпка към постигането на траен мир, а  „Декларацията на Шуман“ предшества неговото образуване. Европейският съюз непрекъснато се разраства, воден от идеите за мир и добросъседство.

 

клуб Журналист и клуб Фото свят