Вторник, 23 Април 2024г.
Йовковци по следите на Великденския заек

В навечерието на най-светлия християнски празник – Великден, по традиция в СУ „Йордан Йовков“ – град Кърджали се проведе забавното великденското състезание „На лов за великденски яйца”. Организатори на мероприятието бяха учениците от клуб „Опознай Германия” с ръководител Станислава Иванова, а участници - учениците от 5-ти клас.

Според стара легенда Великденският заек носи кошница, пълна с шарени яйца, сладкиши и играчки на децата в нощта преди Възкресение. Той я оставя или на точно определено място в дома, или я скрива някъде и малчуганите трябва да я намерят в празничната сутрин. Те вярват, че ако бъдат послушни, Великденският заек ще им остави гнездо с шарени яйца.

За да ни потопят в атмосферата на този празник, учениците от девети, десети и единадесети клас, изучаващи немски език, представиха своя презентация, чрез която запознаха по-подробно учители и ученици с традициите, символиката и декорациите, свързани с Великден в Германия. За целта те украсиха Великденски кът, в който освен основните символи на празника - Великденското дърво, Великденското гнездо и Великденската кошница, пълна с шарени яйца, те представиха своето творчество чрез картички, сувенири и традиционни великденски сладкиши. Изненадани бяха и най- малките йовковци, които се пренесоха във вълшебната страна на великденските зайчета чрез едноименното анимационно филмче.

Гости във великденската надпревара бяха Великденският заек и неговите братя и сестри, дошли от Германия, които запознаха малчуганите със своята страна и ги зарадваха с лакомства. Търсенето на великденските яйца е изключително забавно, когато се осъществява по отбори. С огромен ентусиазъм петокласниците, които се състезаваха по класове, се втурнаха по скритите следи, оставени от Великденския заек. Те намериха бързо яйцата, скрити в парка и ги събраха в кошнички. В края на състезанието всеки тим получи празнична декорация, лакомства и снимка с Великденския заек и неговите братя и сестри за спомен.

Великденското настроение и положителните емоции завладяха участниците в състезанието  и заредиха всички в учебното заведение с вяра и надежда в очакване на Възкресение Христово.

клуб Журналист и клуб Фото свят