Сряда, 8 Май 2024г.
Йовковци отбелязаха Деня на числото Пи

В СУ „Йордан Йовков“ се състоя математическо състезание, посветено на Световния ден на числото Пи,

Ученици от 5 и 6 клас, разделени в два отбора – „Окръжност“ и „Диаметър“, проведоха оспорван двубой, за да покажат кои са по-добрите математици.  Гости и участници бяха приветствани от домакините на състезанието – Стефка Иванова и Нурджан Бекир. Госпожа Иванова обясни какъв е поводът за срещата.

Ученичката от 9 а клас – Мелин Вели поднесе интересни факти, а Харика Ибрямова представи презентация, свързани с магическото число Пи. Така гости и участници разбраха, че то се чества на 14 март, защото при запис на месец и година се записва стойността на числото – 3,14. За първи път този ден се е отбелязал през 1988 г. в научно-популярният музей Експлораториум в Сан Франциско. Числото се обозначава с гръцката буква и е познато още като Лудолфово число и като Архимедова константа. Пи е математическа константа, която изразява отношението между периметър на дадена окръжност и нейния диаметър и обикновено се използва в математиката, физиката и техниката.

Регламентът на състезанието бе обяснен от госпожа Нурджан Бекир, която дори бе облечена с блузка, украсена с емблема на знака Пи. Състезателите решаваха задачи,  отговорите на които показваха първите 31знака след десетичната му запетая. След последния зададен въпрос стана ясно, че победител е отбор „Окръжност“ със 17 точки, а техните достойни противници, отбор „Диаметър“ имаха 14.

Директорът на училището, госпожа Кюпрюджиева обяви победителите и награди всички участници с грамоти. Победителите получиха комплект пергели и маркери, а вторият отбор получи чертожни инструменти. Гостите също не бяха забравени. Те получиха магнит, на който бе изобразено числото Пи.

 

Клуб Журналист и клуб Фото свят