Четвъртък, 25 Април 2024г.
Йовковци отбелязаха деня на Розовата фланелка

 

 

 

 

 

 

Всяка последна сряда от февруари се отбелязва Световният ден против тормоза в училище, известен като "Ден на розовата фланелка". На този ден участниците носят розово, за да символизират своята позиция.

За пръв път "Денят на розовата фланелка" е проведен в Канада през 2007 година като протест, организиран от двама ученици - Дейвид Шепърт и Травис Прайс. Те се обличат в розово, за да символизират своята позиция и неприемане на тормоза в училище, на които са станали свидетели при откриването на учебната година в тяхното училище. Тогава те били силно потресени от една случка – по-големи ученици се подигравали и тормозили един деветокласник, който бил облечен с розово поло. Момчето не издържало на подигравките и започнало да плаче. Впечатлени от видяното, още на другия ден те закупили и раздали на съучениците си петдесет розови фланелки. Така искали да изразят своята подкрепа за тормозения ученик.
Днес “Денят на розовата фланелка” се отбелязва като Световeн ден срещу тормоза в училище. Популярен е сред учениците от много държави.

Учениците от СУ „Йордан Йовков“ за девета година се включват в инициа

тивата.  Всяка година йовковци изразяват своята непримиримост към агресивните прояви във всичките му форми. Тази година със своите рисунки и послания ни напомнят, че не е трудно да бъдем истински човеци, ако спазваме едни простички правила.

Днес йовковци отбелязаха Деня на розовата фланелка под мотото: „Не на кибертормоза!“.

Учениците от десетите класове в часовете по ИТ си припомниха правилата за безопасно сърфиране в интернет. После направиха видеоклип по темата. В него се вижда как облечени в розово се опитват да се подредят в сърце, в двора на приемното училище. Него те посвещават на директора на училището – Недялка Кюпрюджиева и на учителите, които им преподават. Прочетоха и стихове за добротата, а Даниела Ангелова от 10 б се изяви с написаното от нея, стихотворение със заглавие: „Учителко моя“.

След литературната част последва и спортна, защото госпожа Назифе Местан им подари баскетболна топка, с която забавлението продължи с баскетбол.

Кампания под надслов: „Розово мече за всяко дете“ реализираха учениците от 5 а клас. Така те се включиха в инициативата за розовата фланелка. Те, заедно с г-жа Енчева, цяла седмица в следобедните часове изработваха розови мечета с позитивни послания, които прочетоха пред целия клас.

 

 

клуб Журналист и клуб Фото свят