Вторник, 16 Април 2024г.
Йовковци се поклониха пред делото на Апостола

 

 

 

 

 

 

 

 

В минута за поклон да помълчим,

не е достатъчно, не може и не стига

онази почит днес да изразим

пред българската майчина обител-

за нейния най-свят и свиден син,

обрекъл се на смърт, за да ни има ...”

Това бе едно от стихотворенията, които звучаха из класните стаи на учениците от „Йовков“ в деня на почит към делото на Васил Левски.

Независимо, че са пръснати из училища по целия град йовковци продължават да работят, без това да оказва влияние на обучението и възпитанието им. Показателен е денят, в който всички класове показаха, че познават делото на Апостола и се прекланят пред стореното от него.

Учениците от 2 в  и  2 г клас, придружавани от учителите си -  Семра Енверова, Николина Иванова, Татяна Иванова и Айлин Тасим поднесоха цветя пред паметника на Левски в центъра на града.

Четвъртите класове също положиха цветя, но пред паметника в двора на ПГ „Васил Левски“, където се обучават, поради ремонтните работи в сградата на СУ „Йордан Йовков“. Те имаха и специален час, посветен на героя ни, в който рисуваха картини, посветени на него или оцветяваха книжки с неговия лик.

Третокласниците поднесоха своите цветя на признателност пред портрета и множеството табла, ситуирани във фоайето на Строителния техникум и бяха подготвили много стихове в памет на „най-светлия български син“.

Гордост за училището ни е Първото място на Минка Симитчиева, преподавател по български език и литература, от Националния конкурс за есе, посветен на Апостола, на тема: „Да си кажем кривиците“. В организирания от Общински комитет „Васил Левски” - Кърджали, със съорганизатори Община Кърджали, Регионална библиотека „Никола Й. Вапцаров” и вестник „Нов живот”,  са участвали 44 автори от 18 града в страната. В есето си госпожа Симитчиева казва: „И носят тези българи в сърцата си образа на един светия, не от Църквата признат, а от народа си. Носят го и разказват на децата и внуците си за Левски, макар че много от тях дори не говорят на български. Кой е кривият?“, но тя казва и друго: „Пак ти ни казваше, Апостоле: „ От нас зависи да бъдем равноправни на другите европейски народи“. От нас зависи всичко.

Пожелаваме й да бъде един добър пророк, за да се сбъднат и думите на Апостола.

Клуб Журналист и клуб Фото свят