Сряда, 8 Май 2024г.
Мартенска магия

Още през месец януари учениците от I а клас на СУ “Йордан Йовков“, участващи в проект Твоят час, клуб „ Предприемчиви и сръчни“,  бяха завладени от мартенска магия. След като се запознаха с легендата за мартеницата и Баба Марта, чрез гласуване те решиха да изработват мартеници, пана и сувенири. Определиха  с част от изделията да участват в благотворителен базар, а с друга част да зарадват  своите семейства и приятели.  Близо два месеца работиха. Даваха си сметка колко е отговорна задачата на производителите, но не се отказаха. А резултатът е повече от впечатляващ-сътвориха около 600 мартеници, 10 пана и още толкова сувенири. Дни преди първи март приятелите  усетиха мартенската магия, сътворена от  сръчните ръце на предприемчивите йовковци. На 27.02.2017г. първокласниците изпратиха поздравително писмо, мартенско пано и мартеници  на своите партньори от Ротари клуб, Кърджали.
А с голяма част от изработените мартеници участваха в благотворителния базар в училище.
 На 28.02.2017г. първокласниците,  подкрепени от по-големи предприемчиви ученици от II б и  IIIб клас и класните им ръководители Л. Чаушева, Цв. Иванова и М.Димитрова, посетиха своите бивши учители от ДГ “Вяра , Надежда и Любов“, а  в двора на детската градина направиха мартенско дърво, подариха голяма мартеница  и мартеници на най-малките.
Само няколко часа по-късно, друг екип от същите класове  разкраси двора на завод „Пневматика- Серта“с мартенско дърво.
На 01.03.2017г. своите подаръци получиха и ДГ“Орфей“, ДГ“ Щастие“, ДГ“Чайка“, в. „Нов живот“, Глобал нет, Сибанк. В двора на училището ученици, учители и граждани се радваха на красива мартенска украса, а до бялата Йовкова лястовица грейна огромна мартеница с пожелание за здраве, щастие и много пролетно настроение.