Петък, 29 Март 2024г.
В „Йовков“ отбелязаха Световната седмица на предприемачеството

За поредна  година в СУ „Йордан Йовков“ бе  отбелязана Световната седмица на предприемачеството, чийто домакин от самото начало е Джуниър Ачийвмънт България – партньор в дейността на училището. Кампанията през 2020 г. се провежда в дните от 16.11. до 22.11, в рамките на които благодарение на инициативността на учителите от начален етап, малките предприемачи от І-ІV клас участваха в уроци и показаха своите умения, сръчност и предприемачески дух. За всички уроците бяха различни, проведоха се при спазване на наложените противоепидемични мерки, а поканените бизнес-консултанти и родители се включиха онлайн чрез виртуалните класни стаи на ВУ.

Учениците от 1а, в и д клас се включиха в инициативата с открит урок на тема "Ани и панаира" по програмата „Ние“. Малките предприемачи се запознаха с понятия като: избор, купувам, пари, печеля, работа, спестявам, харча. След това изработиха книгоразделители и коледни играчки, с които ще украсят класната стая.

Откритите уроци при второкласниците бяха на тема "Професиите в нашето семейство" по програмата „Нашето семейство“.

Виртуални гости на 2а клас бяха бащата на Александрина, майката на Пламена и бащата на Виктория. Те увлекателно разказваха за професиите си - машинен инженер, счетоводител и полицай. Малките предприемачи  от 2б клас споделиха каква  е професията на техните родители и нарисуваха своята любима професия. Във 2в клас с флаш карти представиха професиите в нашия град и по задачата     " Какъв искам да стана" нарисуваха и  описаха професията, която искат да работят. 2г клас  се запознаха под формата на беседа и игра, какво е  „професия“ и с различните видове професии. Разделени на 4 екипа учениците трябваше да  опишат по  картинки  различни професии и да  нарисуват как работи член на семейството. Накрая с картинките, малките предприемачи си направиха книжка озаглавена „Професиите в нашето семейство“, а с рисунките - табло „Какъв искам да стана“.

,,Да построим град" бе темата на уроците за третокласниците по програма „Нашият град“. В края на часовете всички ученици получиха сертификати за участие.

Темата в 4а клас бе: „Различни общности“. Определен бе „дрес код“ и предприемачите си изработиха баджове. Разпределиха се в следните екипи: „Ветеринарни лекари“, „Военни“, „Художници“ и „Футболисти“.

Програмите за начален етап показват на учениците връзката и значението на образованието с бъдещата им трудова дейност. Този подход им помага да разберат света на икономиката и ги подготвя за по-нататъшното им образование. Чрез разнообразните практически дейности учениците разбират по-добре връзката между това, което изучават в училище и успешното си бъдеще!

клуб Журналист и клуб Фотосвят