Петък, 26 Април 2024г.
Йовковци отбелязват патронния си празник

Скъпи ученици.
Почитани и възпитавани!
Вече 63 години в сърцето на Кърджали има едно място, в което с пулса във времето се среща традиция и новаторство, избрани
Това е СУ „Йордан Йовков“, отворило врати на 15.09.1957 година!
На днешния ден-09.11.2020 г. се представлява от 140 години от рождението на патрона на нашето училище-Йордан Йовков и с делата си остават верни на клетвата, които дават:
СЪВСЕМ ЕСТЕСТВЕНО
ПО ДЕТСКИ ИСКРЕНО
ЗАСТАВАМЕ
ПРЕД СВЕТЛИЯ ОЛТАР
ДА ПИЕМ ИСТИНА
КРИСТАЛНО ЧИСТА
И СЯКАШ ЙОВКОВИЯ ПОГЛЕД
НИ ПРОНИЗВА,
КАТО ЧЕ КЛЕТВА
НИЙ ПОЛАГАМЕ
ПРЕД ИЗВОРА
НА КРАСОТАТА И ДОБРОТО,
НА КОЛЕНЕ НИЙ ПАДАМЕ!
Изминалата седмица за нас беше под знака на традиционните „традиционни" "йовкови дни ".
Благодаря на всички за взаимното уважение, отдаване и духа, с които бяха белязани всички дейности.
Мили йовковци,
Приемете моите сърдечни поздравления за патронния празник на нашето училище! Продължавайте да създавате, да изразявате себе си и да носите с гордост името "йовковци"! Нека винаги да имате Небе, Мечти и Вяра, че светлината, носена от йовковския дух ще пребъде!

Честит празник!

Недялка Кюпрюджиева
Директор на СУ „Йордан Йовков“

 

За 63-та година СУ „Йордан Йовков“ отпразнува патронния празник на училището.

Преди месец бяха обявени различни конкурси, за чието мото бяха използвани думите на един от най-запомнящите се Йовкови герои – Сали Яшар. Под надслова: ...С мъки, с нещастия е пълен тоя свят, но все пак има нещо, което е хубаво, което стои над всичко добро - любовта между хората“ се родиха картини, фотографии и различни по вид литературни произведения, а компютърните технологии бяха използвани, за да се създадат невероятни презентации по темата.

Както всяка година и сега, въпреки пандемичната обстановка, на празника бяха посветиха много събития, създадени и проведени от учителите и учениците в „Йовков“.

Още преди седмица туристите се проявиха в съботия ден и направиха поход до язовир Кърджали, а пристигайки там се позабавляваха с доста спортни изяви, между които и дърпане на въже между ученици и учители.

Осмокласниците доста по-рано се включиха в Йовковите дни, като дори в тежките дни на пандемията намериха повод за творчество. В часовете по литература, подръководството на госпожа Симитчиева, те се срещнаха с героите от разказа на Йордан Йовков „През чумавото“. Впечатлени и трогнати, учениците дискутираха мотива за любовта по време на бедствие и след това пресъздадоха своите представи в творби, изпратени на конкурса за патронния празник. Образът на наведената над Величко Тиха, която го прегръща, въпреки заразната болест, завинаги ще остане в съзнанието им като пример за саможертвата на любовта, която стои над всичко в този свят.

В часа на класа, учениците от 5 б клас, с класен ръководител Елмира Димитрова четоха разкази от Йордан Йовков. След обсъждане на прочетеното, петокласниците  отправиха призив към всички  да носят надеждата в себе си, никога да не я губят, да вярват в доброто и да правят добро, следвайки примера на Йовковковите героите.

По повод патронния празник на училището спортни игри в парк Горубсо бяха организирали за своите възпитаници учителите от начален етап. Малките ученици с огромно желание и въодушевление се включиха в щафетите с обръчи и топки, показаха умения за скачане на въже, умело подхвърляха перцата на бадмингтона. Желанието за победа бе насърчено и от жители на града, които, излезли да се насладят на топлото време, искрено се радваха на малчуганите. Всеки клас получи и подарък от ръководството на училището – пъзели и настолни игри.

Предпразнично 3 г клас, с класен ръководител Магдалена Русева, направи картички, с които  отбеляза, както 1 ноември - Деня на народните будители, така и патронния празник на училището!

Учениците от 4 б клас, с класен ръководител Мария Илиева, в час по Технологии и предприемачество изработиха бели лястовици в чест на патронния празник на училището и прогониха Ковид - 19, като изписаха "Не на пандемията "! Освен това класът поднесе цветя на паметника на генерал Делов, с когото патронът на училището е от един край.

Много настроение внесоха в училището и предпразнично получените грамоти от участието на учениците от начален етап в състезанието на СБНУ „Аз рисувам “, на което голям брой от малките художници получиха максимален брой точки – 50.

Наградите от различните конкурси бяха получени  от отлчилите се ученици в празничния ден, според правилата на новосъздалата се обстановка. За всеки конкурс наградите се раздаваха в различен час, в специално създаден за това кът, във фоайето на втория етаж. Белите лястовици, ситуирани по опънати за случая жици, напомняха за произведението на великия Йовков. Наградените в гимназиален клас ще получат наградите си, когато се върнат в училище, а на външните участници ще бъдат изпратени с куриер.

Ръководството на училището поздрави всички ученици и учители, взели участие в Йовковите дни, наградените в различните конкурси, създателите и участниците в празничния клип, който може да бъде видян в сайта на училището.

клуб Журналист и клуб Фотосвят