Петък, 26 Април 2024г.
В „Йовков“ откриха новата учебна година

В „Йовков“ откриха новата учебна година

 

В 9 часа дворът на училището бе изпълнен с ученици, построени под формата на буквата П. Съобразно изискванията на пандемичната обстановка класовете бяха на разстояние, а в двора на училището бяха допуснати единствено родителите на първокласниците, които предварително бяха информирани, че в класните стаи ще бъде влезе само единият.

След изпълнението на вокалната група за автентичен фолклор на сцената се появиха водещите – Песента и Книгата.

След благодарностите към изпълнителите Песента изтъкна, че фолклорът е извор на мъдрост и вдъхновение, от които учениците черпят сили по пътя към знанието, но той е завръщане към традициите, които от дълбоки времена са вдъхновявали писатели, поети, народни будители.

Книгата напомни, че отново е 15-ти септември и училищният звънец призовава всичи към интелектуален труд и въпреки непознатите предизвикателства всички се учим да работим в новите условия и да живеем с надежда, да бъдем позитивни, да пазим и съхраняваме духа на Доброто и Знанието!

По традиция – първият учебен ден е празник за всички – ученици, учители, родители, за цялото българско общество и като на празника Йовковци имаха гости - Севда Камбурова – заместник - областен управител и Тунджай Шюкрю – заместник - кмет на Община Кърджали, които предадоха поздравленията на кмета и на областния управител.     

        За всички присъстващи на този празничен ден  поздравът на Директора на училището, госпожа Кюпрюджиева бе много важен, защото както тя каза: „Днес  откриваме с нетърпение и радост маратонът на знанието, но и с напрегнато  очакване  за една различна и изпълнена с тревога за здравето ни учебна година.“ Госпожа Кюпрюджиева уточни, че „осведоменост,оптимизъм и дисциплина“ ще бъде мотото на ежедневната работа в училището. В речта си тя не пропусна първокласниците, наричайки ги „символът и сърцето на този ден“. По традиция тя се обърна към осмокласниците, към зрелостниците, към родителите и към учителите. Но неочаквано и съвсем нетрадиционно Директорът обяви няколко награди на учители, които усърдно са работили през лятото и са допринесли с труда си училището да изглежда съвсем обновено и различно.

Поздрав към наградените и към всички присъстващи поднесоха Надежда Ангелова от 3в клас - носител на златен медал от Националния музикално-фолклорен конкурс „Орфеево изворче“ 2020 г. и Надежда Димитрова от 6 в клас, носител на сребърен медал от Национален конкурс „Широка лъка пее и танцува“ 2020 г.

След като второкласниците предадоха  ключа на знанието на първокласниците, те веднага отговориха с рецитал от стихове, за да докажат, че са готови за предизвикателството, което стои пред тях – да се впуснат в полето на знанието.

С танца „Вечеряй Радо“ на клуб „Пъстра шевица“ с ръководител Росица Христова завърши  официалната част от празника в СУ „Йордан Йовков“.

Ученичка с национална носия поднася менче с вода на Директора, г-жа Кюпрюджиева и тя плисна водата пред първокласниците, които първи влязоха в училището, минавайки през традиционната шестица с цветя. След тях, спазвайки разпорежданията на МЗ влязоха всички класове от трите входа на училището.