Четвъртък, 18 Април 2024г.
Лятно училище в СУ „Йордан Йовков”

В сутрешните часове на месец юни дворът на СУ „Йордан Йовков” гр. Кърджали се оглася от детски гласчета. Най-нетърпеливите първокласници посещават лятното училище.

Целта на летните занимания е да улеснят родителите през ваканцията, като ангажират вниманието и времето на децата им с полезни и интересни дейности. В лятната занималня под формата на забавления и игри се дава възможност на бъдещите първокласници да се подготвят емоционално за училище и да разгърнат своето въображение. Учениците неусетно свикват с предстоящия училищен режим, опознават другарчетата и учителите си и по един естествен начин се адаптират към новата учебна среда.

За целта учителите са подготвили програма за заниманията им всеки ден. Докато децата сутрин се събират, на тяхно разположение са различни занимателни и образователни игри и в една непринудена обстановка осъществяват социалните си контакти – важно условие за изграждането на бъдещия класен колектив. Малко по-късно на открито се изпълняват гимнастически упражнения, забавни и подвижни игри и се поставя началото на разучаване на народни хора. Работата продължава в класните стаи със занимателна математика, в която под формата на задачки – закачки децата затвърждават наученото за цифрите, решават примери от събиране и изваждане на числата от 1 до 10. В занятията по български език пишат елементи на букви, наизустяват стихове, пеят песни, слушат приказки, драматизират и гледат на специално поставените в стаята телевизори анимация и детски филми.

Спортните занимания се провеждат в двора на училището – децата скачат на въже и играят с топки и обръчи, с помощта на които обогатяват двигателната си култура. Следват творчески занимания отново в класните стаи – децата рисуват, оцветяват, апликират и моделират. Заниманията в лятното училище помагат на бъдещите първокласници да се приспособят към учебната среда и с нетърпение да очакват биенето на първия училищен звънец.

клуб Журналист