Четвъртък, 28 Март 2024г.
Награда от Национален конкурс за ученичка на „Йовков“

Първо място в раздал „Лазарски носии, накити, кърпи, кошници“ и второ място в раздел „ Кукли Лазарки“ спечели Мария Венкова Сиракова  от 9 а клас на СУ „Йордан Йовков“ в Националния конкурс по народно приложно изкуство “Лазарка мома гиздава”.

Конкурсът се провежда всяка година в навечерието на Великден с цел да се задълбочат и развият познанията на участниците за лазарските обичаи от всички краища на България и техните умения в областта на народното приложно изкуство. Изявата е част от Нацоналния календар за изяви по интереси на Министерството на образованието и науката за учебната 2019 -2020 година.

Изпратените конкурсни експонати и рисунки остават за съхранение в музейната етнографска сбирка на Националния дворец на децата, за да бъдат изложени с учебни или представителни цели, както и за дарения в благотворителни кампании.

 Церемония по награждаване на отличените участници бе предвидено да се състои на 23.04.2020 г. в Националния дворец на децата, но поради пандемичните мерки, наградите ще бъдат изпратени с куриери до спечелилите в съответните раздели.

Клуб Журналист