Вторник, 7 Февруари 2023г.
Йовковци прогониха злите зимни духове с пъстър Фашинг-карнавал

Днес - 27.02.2020 година учениците от СУ „Йордан Йовков” отпразнуваха за втори път немския празник „Фашинг”, носещ наименованието „Фашинг в моето училище”.

“Фашинг” е карнавал характерен за Германия и Австрия. Той се празнува всяка година през последната седмица на месец февруари и поставя началото на Великите пости. След края на празника започват и самите пости, така “Фашингът” се явява олицетворение на охолство и веселие преди началото на смирения християнски празник Великден. Вярва се също така, че злите зимни духове трябва да се изгонят, за да дойде пролетта и затова празникът от векове се свързва с пробуждането на природните сили и с надеждите за плодородие и благополучие. Хората се маскират, празнуват и се веселят преди началото на дългия великденски пост. Идеята на маскирането е, лошото да не те познае и да избяга от теб.

        

 

Водени от тази идея Йовковци се превъплътиха в известни личности, приказни, литературни и филмови герои на типичния за Германия  празник  - "Фашинг", като по този начин те символично изпратиха зимата и посрещнаха пролетта. Негови организатори бяха учениците от Клуб „Опознай Германия” по проект „Подкрепа за успех” с ръководител госпожа Станислава Иванова. През целия ден из коридорите на училището дефилираха герои и персонажи като Пипи дългото чорапче, Мини Маус, Афродита, Зоро, калинки, клоуни, нинджи, пирати, гадетелки, ангели и дяволи, лекари и  войници, които заредиха малки и големи с пролетно настроение.

Речта на водещите – Мерджан Моллахасан от X „Б” клас  и Джихан Азис от IX „Б” клас на немски и български език постави официално в 14:00 часа началото на празника под мотото: „Заредете се с добро настроение и доведете вашите приятели!” В пъстрия физкултурен салон учители и ученици се снимаха, веселяха и вдигаха много шум, така както повелява самият Фашинг. Участниците от Клуб „Опознай Германия” представиха информация за празника на останалите ученици. Всяка година на 11 ноември точно в 11 часа и 11 минути се поставя началото на карнавалния сезон в Германия. Тогава се избират принцът и принцесата на Фашинга. В ролята на тези персонажи се въплътиха ослепително красивата Емел Селим от VIII „Б” клас и Джихан Азис от IX „Б”, които обявиха темата на тазгодишния карнавал – „Клоуни с балони”. Същинският сезон започва на 1 януари. Трите основни дни на Фашинга, в които местните жители и гостите на страната имат възможност да се отпуснат и насладят на живота, са: Weiberfasnacht (женският карнавал), Rosenmontag (Розовият понеделник - денят на големите паради) и Fastnacht (“Нощ на постене”), но всъщност точно в тази нощ хората ядат, пият и шумно се веселят от сърце цял ден и цяла вечер. Танците приключват точно в полунощ, когато Aschermittwoch (Пепелява сряда след Заговезни) известява началото на постите.

        

 

Немските градове, в които празненствата за Фашинга се ползват с огромна популярност – Майнц и Кьолн се превърнаха в имена на двата отбора. Публиката имаше възможността да се наслади на увлекателните състезания, луди танци и весели игри, като „танц със столове”, „танц с балони”, „цъкаща бомба с часовников механизъм”, „бинтована мумия” и много други. За доброто настроение на присъстващите допринесе невероятната фашинг-музика, която изпълни следобеда с много положителни емоции и смях.

С интересни костюми и маски учениците пресъздадоха успешно емоцията и настроението на традиционния немски празник. Така с песни, танци, игри и веселие се стигна и до кулминацията на тържеството – номинациите за най-атрактивен костюм. След кратко дефиле жури с председател госпожа Недялка Кюпрюджиева - директор на учебното заведение оцени най-интересните и нестандартни костюми, които получиха грамоти, награди и бурни аплодисменти от публиката.

Празнуването на Фашинга е една от най-старите традиции в Германия, която радва всички с неизчерпаемата жизненост на младостта. За възпитаниците на СУ „Йордан Йовков” то ще остане забавно изживяване, свързано с незабравими спомени и вълнуващи моменти. 

 

клуб Журналист и клуб Фотосвят