Петък, 26 Април 2024г.
„Йовковци” се потопиха в незабравима немска коледна приказка
 

Броени дни след запалването на коледните светлини от малките, празничното настроение завладя и по-големите ученици от СУ „Йордан Йовков“ – град Кърджали. Затова допринесоха участниците в Клуб „Опознай Германия“ с ръководител г-жа Станислава Иванова, които подготвиха незабравимо виртуално пътешествие за своите съученици – осмокласниците от профил „Предприемачески“ с интензивно изучаване на немски език. Разказвайки за времето, предшестващо Коледа – Adventszeit  и със самата Коледа – Weihnachten,  всички заедно се потопиха в духа на немските традиции, символи и вкусотии.

В края на ноември или в началото на декември в Германия започва така нареченото време Adventszeit, предшестващо Коледа. Първият Advent се отбелязва в неделята, четири седмици преди Коледа. Символи на това време са предколедният венец от борови клонки Adventskranz, символизиращ борбата на християните срещу тъмнината в живота и предколедният детски календар – Adventskalender.

Водещите на тържеството Джихан Азис от 9 Б клас и Мерджан Моллахасан от 10 Б клас се превъплатиха в образите на Ханс и Грета, дошли специално от Мюнхен, Германия.  Облечени в традиционни баварски дрехи, типични  за Октоберфест, те поздравиха присъстващите с „Добре дошли“ и им пожелаха приятно прекарване и много положителни емоции.  Заедно с тях от Германия беше дошъл и самият дядо Коледа, известен още като Николаус, който носи на децата лакомства. Децата оставят обувките си пред вратата, а на сутринта послушните ги намират пълни с лакомства, а по-палавите със съчки вместо сладки.

И както традицията повелява, всички заедно – учители и ученици като голямо и сплотено семейство се пренесоха на Коледния базар в Германия. Завладяни от уханието  на греяно вино, пунш, канелени сладки и коледен щолен, те  се запознаха с пушещото човече – Räuchermännchen и лешникотрошачката – Nussknacker и опитаха вкусните меденки –Lebkuchen.

В края на часа настъпи най-вълнуващият момент - учениците от Клуб „Опознай Германия“  изненадоха осмокласниците със специално изработен  за тях адвентски календар,  в който освен лакомства, бяха скрити пожелания на немски език и логически задачки, за да бъдат дните до Коледа вкусни и забавни.

Красивата коледна приказка завърши с музикален поздрав чрез  едни от най-известните  немски коледни песни - „Kling Glöckchen klingelingeling” и „In der Weihnachtsbäckerei”, отправен към гостите на тържеството. Директорът на СУ „Йордан Йовков” – госпожа Недялка Кюпрюджиева и всички присъстващи учители се насладиха на предколедната атмосфера в класа, като по този начин се заредиха с празнично настроение в очакване на светлия християнски празник – Рождество Христово.

 

клуб Журналист