Петък, 25 Октомври 2024г.
Ученици от „Йовков“ посетиха „Градът на стоте войводи“

На 17 и 18 ноември 2024 г. учениците от  гимназиален етап на  СУ „Йордан Йовков“ посетиха красивия град Сливен, който предлага уникална комбинация от култура, природа и история. Пътуването е в изпълнение на НП „Образователни маршрути“, а целта е подрастващите да се запознаят с историята и културата на България.

Любопитството и интересът на учениците бе привлечен от богатата експозиция от артефакти на Регионален исторически музей „Д-р Симеон Табаков“ – Сливен, който посетиха.  Наред с разнообразието от предмети от тракийско време и археологически находки, чиято датировка варира от VII хилядолетие пр. Хр. до началото на XXI век,  уредниците на музея представиха интригуващи факти и впечатляващи местни истории.   На последния етаж бе изложена и временна изложба на  Добри Желязков - Фабрикаджията, който създава Първата държавна текстилна фабрика на Балканите.    

Последваха разходки и опознаване на живописния  град.  А стигайки до централната градска част, групата екскурзианти бяха привлечени от сградата на общината, която е изградена в неокласически стил и е известна с архитектурните си детайли.

Посещението на църквата "Св. Димитър" също впечатли учениците с възрожденска си архитектура. Храмът е построен през 19-ти век и известен със своите красиви икони и уникални стенописи, които отразяват българските традиции и история.

Екскурзията завърши не само с обогатени знанията на учениците, но и с укрепени приятелства и незабравими спомени.

 Клуб „Журналист“