Сряда, 16 Октомври 2024г.
Мистичният свят на необятната Родопа планина

На 26 и 27.09.2024г. второкласници и четвъртокласници от СУ "Йордан Йовков", придружавани от своите класни ръководители,  се потопиха в мистичния свят на необятната Родопа планина. Пътуването на учениците се осъществи по Национална програма "Образователни маршрути", с маршрут: Кърджали - гр. Смолян, х-л Снежанка - Пампорово - Широка Лъка - Кърджали.

След пристигането им в град Смолян малчуганите посетиха Планетариума, където се насладиха на великолепието на Слънчевата система и на прожекцията "От Земята до Вселената".   Те се пренесоха до местата, където се раждат и умират звезди,  отвъд Млечния път до невъобразимата необятност на безброй галактики.

При посещението си на Регионален исторически музей – Смолян учениците изслушаха беседа на тема: “Културно-историческото богатство на Средните Родопи от древността до наши дни”, представена в два раздела: „Археология“ и „Етнография“.

Разглеждайки залите на музея, те се докоснаха и  останаха запленени  от богатството и неповторимостта на цветовете на планината и сръчността на родопските майстори, а космическите звуци на 100-те чана ги очароваха със своята музикална неповторимост.

През втория ден от екскурзия, малките йовковци се спряха и разгледаха родопското село -Широка лъка, където се ражда и се разнася родопската песен.  Те се запознаха с имената на едни от най-известните певци и гайдари на родопския фолклор.

 

Клуб „Журналист“