Събота, 27 Юли 2024г.
Достойно представяне и грамота за Юзге Халил от 9. A клас

Достойно представяне и грамота за Юзге Халил от 9. A клас в престижен Областен ученически конкурс, организиран от РЗИ- Кърджали,  съвместно с РУО- Кърджали. Темата на конкурса бе: “Спорт и здравословна храна - за нашето здраве и красота!“, по която бяха представени 18 проекта на ученици. 

С напътствията на  г- жа Ваня Енчева, старши учител по биология и здравно образование, ученичката разработи проект на тема: ,,Биохакинг“, който включваше  поредица от вегански рецепти за основни ястия, предястия и десерти.

Разработения новаторски подход в храненето, предлагащ рецепти, изключващи всички животински продукти, както и брашното, захарта и олиото, впечатли силно журито. Представената от йовковци алтернатива на вегански сирена, млека и яйца с калориен баланс в пъти по- нисък от оригинала, напълно кореспондира с идеята на конкурса „Борба със затлъстяването и неговата превенция“.

По предложение на организаторите на конкурса рецептите ще бъдат представени публично пред аудитория, която е заявила интерес по темата.

Инициативата се организира във връзка с популяризирането та  10-ти май – Световен ден на физическата активност и 19-ти май – Европейски ден за борба със затлъстяването и в изпълнение на Националната програма за превенция на хроничните незаразни болести 2021-2025г.

Клуб „Журналист“