Събота, 27 Юли 2024г.
СУ „Йордан Йовков“ - огнище на просвета, родолюбие и творческо майсторство
чуй новината

На 29.05. 2024г. СУ „Йордан Йовков“  откри  седмицата за проектна и творческа дейност с Фестивал на народното творчество. /30.05 – 05.06/

Гости на откриването, което премина в духа на народния фолклор, бяха– Ангелина Костова- началник на РУО Кърджали, Петя Зенгин – председател на Обществения съвет на училището, Галина Стефанова – журналист в БНР.

Целта  на инициативата е да се популяризират българските народни занаяти и да се провокира интерес у учениците, както и да се даде възможност за изява  и споделяне  на творческите  заложби на подрастващите.  В обхвата на фестивала попадат занаятите: керамиката, дърворезбата, красотата на българската шевица и проектирането на черга, чиято красота разкриха учениците от третите класове.

Всяка паралелка представи един  от занаятите и изработени от тях предмети в часовете по изобразително изкуство.  Те заредиха с много емоции и впечатления  присъстващите и разкриха тайнствеността на  фолклора, който е живата памет и неразделна част от живота на хората.

Трепет и вълнение предизвикаха звучните и вълнуващи родопски песни, народните танци и не на последно място звуците на родопската каба гайда, които изпълниха учениците. 

Госпожа Костова и госпожа Л. Чаушева – директор на училището поздравиха преподавателите за знанията и любовта на учениците към фолклора.

Поздравиха и учениците, за това, че фолклорът не им е чужд, че изучават, съхраняват и популяризират  българския фолклор и майсторство на занаятите.

Клуб „Журналист“