Събота, 27 Юли 2024г.
Поздравителен адрес

Скъпи колеги, ученици и родители,

Нека да ни е честит този най-съкровен български празник – Денят на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност!

   Няма друг празник, който така да ни сродява, така силно да обединява обширната духовна българска територия и който да ни прави толкова единни.  Нека пребъде във вековете!

   Днешният ден е изпълнен с толкова гордост и вълнение, със заслужено национално самочувствие, ден, в който осмисляме колко сме силни със своята древна и богата култура, която събира възхищението на всички европейски народи.

   Велика е мисията на нашите просветители, учители, творци, учени, които нареждат с постиженията си българската нация в световната културна съкровищница.

Скъпи учители, на този ден се прекланяме пред всички Вас, които сте основни пазители на националните устои и със словото си изграждате духовната крепост на знанието. Гордея се с блестящия  Ви талант и неуморим дух, с които поддържате интелектуалния потенциал на нацията.

Благодаря Ви, че сте щедри на време, че подготвяте интересни и вдъхновяващи материали, че отделяте време за разговор с колеги и родители, за да подкрепите заедно едно или друго дете. Благодаря за Вашата отдаденост и  ентусиазъм, които предавате на  децата. Благодаря Ви, че намирате сили да се усмихвате след нелекия работен ден!
            Пожелавам Ви все така неуморно да следвате великата мисия, завещана ни от предците – да образоваме нашите деца, бъдещето на България. Все така да обичате, цените и пазите родния език, чрез който да отваряте прозореца на знанието към света.

Скъпи ученици,

Този празник е урок за вярност и родолюбие, който  трябва добре да  научите!

Както вие, скъпи първокласници достойно извървяхте своя път и вече знаете българските букви, които са извор на нашата сила, искреност и мъдрост.

Скъпи абитуриенти,  за вас този ден със сигурност ще бъде незабравимо събитие, предизвикващо радостни вълнения и малко тъга.  Днес е вашият последен ден в родното училище, но е и отворена врата към следващи достижения на духовността и просвещението!

Скъпи йовковци, не забравяйте, че да се учиш е все едно да плуваш срещу течението, щом спреш, отнася те назад. Затова не преставайте да учите, за да може течението да ви помогне да  плувате напред        и да акостирате на онзи бряг, където ви чака успех. Грабете с  пълни шепи  това, което ви дават вашите учители!

И помнете – „Народността не пада там, дето знаньето живей!”

Уважаеми родители,

Поздравявам Ви и Ви благодаря, че винаги сте близо до децата си и подкрепяхте както тях, така и учителите. Най-важната професия на света е професията – родител, но нека не забравяме, че учителите всъщност са другите родители на децата Ви – тези, на които ги поверявате за 8, че и повече часа на ден. Че учителят е човек, който общува с много деца, които трябва да опази живи и здрави, и едновременно с това да постави основите на знанието в живота им. С Вашата   човешка подкрепа и признателност, ЗАЕДНО можем да отгледаме умни и достойни хора.

Честит празник на всички, които изпитват жажда за наука и духовност, за съхраняване на  националното достойнство и традиции, а  не само за материални придобивки. 24 май е ден на равносметка и пожелания да използваме повече красиви български думи и по-малко чуждици, които правят езика ни по-беден и лишен от своята уникалност.

Да се знаят и говорят чужди езици е предимство и път към нови знания и контакти.

Да не познаваш и тачиш собствения си език обаче със сигурност е път към посредственост и обезличаване.

Нека не допускаме това!

Нека ценим и обичаме езика и писмеността си!


Бъдете живи и здрави, с вдъхновение следвайте мечтите си и постигайте творчески успехи!

Честит празник!!!

Людмила Чаушева

Директор на СУ „Й. Йовков“- Кърджали