Сряда, 19 Юни 2024г.
Йовковци се забавляваха в страната на Великденските зайчета

На 22.04.2019 година – Ostermontag учениците от клуб „Опознай Германия” и техният ръководител – госпожа Станислава Иванова организираха за малките ученици от 4-ти клас великденското състезание „ На лов за великденски яйца”.

Легендата разказва, че Великденският заек носи кошница, пълна с шарени яйца, сладкиши и играчки на децата в нощта преди Възкресение. Той я остава  или на точно определено място в дома или я скрива някъде и малчуганите трябва да я намерят в празничната сутрин. Те вярват, че ако бъдат послушни, Великденският заек ще им остави гнездо с шарени яйца.

Водени от тази идея Йовковци се превъплатиха в ролята на Великденските зайчета и скриха множество великденски яйца в сградата на СУ „Йордан Йовков” – град Кърджали. Специални гости и участници във Великденската надпревара бяха Великденският заек и неговите братя и сестри, дошли чак от Германия, които пренесоха малчуганите в своята страна и ги зарадваха с лакомства. Търсенето на великденските яйца е изключително забавно, когато се осъществява по отбори. Именно затова четвъртокласниците се състезаваха по класове. Всеки клас трябваше да намери точно толкова яйца, от колкото ученици се състои той и да ги събере в специална кошничкa. В края на състезанието всеки тим получи грамота за участие и снимка с Великденския заек и неговите братя и сестри за спомен, а всеки  участник - шоколадово великденско яйце.

Използвайки предимствата на най-новите технологии - TRIUMPH BOARD MULTI Touch, учениците от клуб „Опознай Германия” представиха своя презентация, чрез която запознаха по-подробно учители и ученици с традициите, символиката и декорациите, свързани с Великден в Германия. Всяка провинция има своите обичаи, но важна част от празничните символи при германците е Великденското дърво. Украсяването му започва поне седмица преди самия празник, като по клоните му се окачват боядисани кухи яйца, завързани на цветни панделки.

За да ни потопят в атмосферата на този празник, учениците от осми и девети класове, изучаващи немски език, пресъздадоха част от тези символи, изработвайки сами Великденско дърво, Великденско гнездо и Великденска кошница, пълна с шарени яйца. По този начин те не само внесоха великденско настроение и положителни емоции, но и заредиха всички в учебното заведение с вяра в очакване на най-светлия за всички християни празник – Възкресение Христово.