Четвъртък, 28 Март 2024г.
Празнична седмица на грамотността в СУ "Йордан Йовков"

От 19 до 25 март първолаците на кърджалийското училище „Йордан Йовков“ проведоха своите тържества под надслов „Празник на буквите“. Пред ръководството на училището и своите родители децата демонстрираха, че вече са грамотни и могат да четат и пишат „нашето А, Б“. За седмицата на грамотността и книгите малчуганите бяха подготвили драматизации, песни, танци и стихове, с които преминаха през времето и пространството – от магията на фолклора до непознати фантастични светове.

     Възпитаниците на Малина Болярска и Яна Илиева от от I в клас откриха седмицата с емоционално тържество, на което се забавляваха, демонстрираха своите знания, усвоени в училище, и получиха специални грамоти. Облечени с пъстри национални носии и със завидни умения, азбукарчетата драматизираха народни приказки и пяха български фолклорни песни.

    На 20 март учениците от I а клас с кл. р-л Милка Димитрова и възпитател  Дюрие Махмуд пренесоха своите родители и гости на планетата МБ 312 от съзвездието Охлюв. Помогнаха на бедстващи извънземни същества като изпратиха Гого Многознайника за министър председател на планетата МБ 312 от съзвездието Охлюв. Празникът продължи с драматизации, песни, танци и стихове за буквите.

А учениците на госпожа Магдалена Русева и госпожа  Мария Тенева - I в клас,  облечени с народни носии, за които сами са се потрудили, проведоха своя празник на грамотността на 21 март. Те демонстрираха със задоволство реализираната си мечта, че вече могат да пишат и четат. Заедно показаха своята увереност, че с труд и учение всичко се постига.

    Седмицата на грамотността в СУ „Йордан Йовков“ завърши с тържеството на учениците от Iб клас. Възпитаниците на Фанка Терзиева и Иванка Коюмджиева съчетаха своя празник на буквите с Благовещение и с празника на семейството. Родителите получиха благата вест от госпожа Терзиева, че техните деца са вече грамотни. В знак на благодарност сръчните първокласниците бяха подготвили сувенири с послание за семейството. С артистични и забавни танци с балони, цветя и пеперуди децата изненадаха своите родителите, директора госпожа Н. Кюпрюджиева и госпожа Л. Чаушева –ЗДАСД, които  бяха сред  гостите на всички тържества. За своите знания и старание всеки клас получи топка от г-жа Кюпрюджиева за игри през настъпващата пролет.