Четвъртък, 9 Май 2024г.
С мартенички на ръце и прескачане на огън Йовковци прогониха злото

В този цветен и изпълнен със страсти ден – 1 март, в който ловко се вплитат два толкоз колоритни празника- Баба Марта и Деня на самодееца и любителското художествено творчество,  йовковци представиха пъстра и артистична програма от песни, танци и сценки.

Въодушевени да зарадват Баба Марта и да бъде плодовита и благополучна годината, те ловко усукаха  нишките на мартеницата,  символ на здраве, дълъг живот, плодовитост и изобилие.

Спазвайки традициите и пременени, малчуганите от начален етап представиха характерните за този ден образи-внучката на Баба Марта, която почисти и изгори събраната смет, за да  прогони злото, след което повика Баба Марта с Пижо и Пенда, за да донесат здраве и благополучие. Баба Марта закичи децата с бял и червен конец и нарича за здраве и берекет.

Последваха весели стихчета за Баба Марта и пролетта, музикален поздрав отправиха и гласовите изпълнители от Детската фолклорна вокална група, които зарадваха старица с песента "Баба Марта сърдита", а танца "На мегдана" подкани всички да се хванат на хоро.

Йовковци спазиха и ритуала с огъня, малки и големи  прескочиха жаравата с лице към изгряващото слънце, за да се очистят от лошотията и да се предпазят от болести. 

Госпожа Людмила Чаушева- директор на СУ „Йордан Йовков“,  поздрави учениците за пъстрата програма, за това, че са пазители на българщината, за това, че безкористно и безрезервно, с наслада дариха своя талант и знания. Тя пожела на всички да бъдат здрави, да обичат живота и да му се радват със смях и веселба, с песни и танци, с музика, спектакъл, с всичко, което ги прави щастливи, да не спират да се учат и да бъдат и занапред пазители на българската култура и традиции.
Клуб „Журналист“