Вторник, 23 Април 2024г.
„Обет” в Деня на розовата фланелка в „Йовков“

С песни за доброто и с надпис на монитора „НЕ на тормоза в училище!” във фоайето на СУ „Йордан Йовков“ за осма поредна година започна тържеството, посветено на Деня на розовата фланелка - Световния ден за борба с тормоза в училище.

Една от водещите разказа историята на 14-годишната Лора Граймс от Бристъл, Великобритания, която системно е малтретирана в училище от свои връстници и затова слага край на живота си.

След това учениците от 9 а клас разкриха своята готовност да променят коренно поведението си, давайки „Обет” - клетва, с която се зарекоха да поемат отговорност за поведението си и така казаха пред всички, че вече са пораснали. Те се обърнаха към госпожа Кюпрюджиева, връчиха й своята „Харта“, подписана лично от всеки ученик от 9 а клас, като я помолиха да бъде гарант за спазването на обещаното от тях и когато е нужна да им напомня в тежки мигове думите им, да ги насочва и да бди върху ненарушимостта на този обет.

В Хартата за толерантност на учениците от 9 а  клас прозвучаха думите „Класът ни да стане сплотена група от съученици, които взаимно уважават правата и чувствата на другите, които си помагат и подкрепят в трудни моменти, които общуват с доверие и обич помежду си, които разбират своята отговорност и като ученици и като деца на своите родители.“

Директорът, госпожа Кюпрюджиева прие нетрадиционния документ и подкрепи идеята на класа.

Събитието продължи с песни и танци от различни класове на училището.

 

Клуб Журналист