Четвъртък, 25 Април 2024г.
С пъстър Фашинг-карнавал Йовковци посрещнаха пролетта

Под мотото: „Заредете се с добро настроение и доведете вашите приятели!” на 27.02.2019 година в СУ „Йордан Йовков” – град Кърджали се проведе първият Фашинг – карнавал, носещ наименованието „Фашинг в моето училище” .

Карнавалът, наречен Фашинг (на немски език Fasching) се провежда преди Великите пости  и  продължава от ноември до март. Официално карнавалният сезон се открива на 11.11. в 11:11 часа. Същинският сезон започва на 1 януари, а самият Фашинг, известен също така като “лудите дни” (die Tollen Tagе) започва в четвъртък (Weiberfastnacht). На този ден жените могат да срязват вратовръзките на всички мъже, които видят и да претендират за техните права. Неделя (Karnevalssonntag) е денят на учениците. Те организират свое собствено училищно карнавално шествие, което продължава около 4 часа. Предпоследният ден на карнавала, известен като Розовият понеделник (Rosenmontag) е  денят на големите паради. Кулминацията настъпва в така наречената “Нощ на постене” (Fastnacht). Точно в тази нощ хората ядат, пият и шумно се веселят от сърце цял ден и цяла вечер. Танците, веселието и шумът, както и карнавалният сезон приключват точно в полунощ, когато Пепелявата сряда след Заговезни (Aschermittwoch) известява началото на постите и  поставя  края на пъстрото оживление от глупаци.

Фашингът е немски предпролетен обичай, който датира от древни времена, когато се е вярвало, че зимните духове трябва да се изгонят, за да дойде пролетта. Хората се маскират, празнуват и се веселят преди началото на дългия великденски пост. Идеята на маскирането е лошото да не те познае и да избяга от теб.

Водени от тази идея Йовковци се превъплътиха в приказни и филмови герои на типичния за Германия  празник  - "Фашинг", като по този начин те символично изпратиха зимата и посрещнаха пролетта. Негови организатори бяха учениците, изучаващи немски език и техният преподавател – госпожа Станислава Иванова.

Червената шапчица и Пипи дългото чорапче, Батман и  Зоро, Жената – котка, принцеси и  джуджета, вещици и  гадaтелки, ангели и дяволи, пеперуди и зайчета, мускетари и пирати, както и по-съвременни персонажи като лекари, полицаи, мафиоти, баби в народни носии дефилираха цял ден из коридорите на училището и заредиха малки и големи с пролетно настроение.

Празникът бе официално открит с реч на водещите на немски и български език точно в 14:00 часа. Във физкултурния салон на училището всички се снимаха, веселяха и вдигаха много шум, така както повелява самият Фашинг. Чрез изготвена за целта презентация, организаторите на мероприятието - учениците от Клуб „Опознай Германия” запознаха присъстващите  с историята, произхода и значението на Фашинга, както и със символите, традициите и обичаите на този празник.

Изпълненият с настроение следобед премина в увлекателни състезания, весели игри, невероятна музика, луди танци, много смях.

Не по-малко се забавляваха и учителите, дошли да подкрепят своите ученици. В тон с празника, някои от тях се бяха постарали и успяха да се включат в атмосферата на Фашинга.

В края на празника жури с председател госпожа Недялка Кюпрюджиева  - директор на СУ „Йордан Йовков” и членове – госпожа Людмила Желева и госпожа Галина Попова оцени най-активните и артистични ученици. А най-интересните и нестандартни костюми получиха грамоти, награди и много аплодисменти.