Събота, 27 Април 2024г.
Йовковци отпразнуваха карнавала Фашинг

На 21.03.2024 година учениците от СУ „Йордан Йовков” отпразнуваха за пореден път немския празник „Фашинг“, носещ наименованието „Фашинг в моето училище”. Мероприятието се организира от преподавателите по немски език госпожа Станислава Иванова и госпожа Златка Куклева и учениците, изучаващи немски език.

Гости на празника бяха госпожа Йоана Ташева - старши експерт по чуждоезиково обучение и по майчин език, госпожа Николина Иванова- старши експерт по предучилищно образование, госпожа Людмила Чаушева – директор на СУ „Йордан Йовков“, господин Стоян Георгиев – заместник-директор по учебната дейност и председателят на родителския актив госпожа Петя Зенгин.

През целия ден, по време на междучасията,  из коридорите на училището дефилираха ученици, маскирани като вещици, феи, Пипи Дългото чорапче, Алиса, Мини Маус, Афродита, Зоро, Снежанка, калинки, клоуни, нинджи, ангели и дяволи, лекари и  войници, които заредиха малки и големи с пролетно настроение.

Началото на празника бе дадено в 14:00 часа от Яница Кехайова от IX б и Шабан Бенер от  XI б клас с реч на немски и български език.  Мотото на карнавала тази година е „Зимата си отива! Време е за карнавал!”.  Публиката беше очарована от невероятния хип-хоп танц на учениците от начален етап, с ръководител госпожа Росица Христова. В  ролята на принца и принцесата  се въплътиха водещите Шабан Бенер и Яница Кехайова. Ученици от VIII б и IXа клас потопиха зрителите в невероятната атмосфера на това грандиозно събитие, като ги запознаха с интересни факти, свързани с историята и традицията на карнавала в Германия.

Публиката имаше възможността да се наслади  на забавни сценки, песни и танци. За доброто настроение на присъстващите допринесе невероятната фашинг-музика, а изпълнението забавната немска песен „Meine Oma fährt im Hühnerstall Motorrad“ изпълни следобеда с много положителни емоции и смях.

В цялото училище се носеше магията на Фашинг карнавала, учители и ученици се снимаха, веселяха и вдигаха много шум, така както повелява самият Фашинг.  Красотата и уникалността на този празник с всичките му шествия привлича малки и големи ученици, и всички отбелязват заедно началото на пролетта забравят, своите проблеми, откъсват се от действителността и се потапят в една тайнствена приказка, съпроводена с живописни шествия, шум и веселие.

Кулминацията на тържеството бе награждаването на участниците с  най-красиви и необикновени костюми. Председателят на журито - госпожа Людмила Чаушева, награди най-интересните и нестандартни костюми на участниците, и им връчи  грамоти и награди.

Клуб „Журналист“