Сряда, 8 Май 2024г.
Ден на четенето в СУ „Йордан Йовков“
чуй новината

Малки и големи ученици от  СУ „Йордан Йовков“ се включиха активно в кампанията „Ден на четенето", организирана от фондация „Четене“, фондация „Детски книги" и сдружение „Книги и четене". Инициативата се проведе на 17 ноември, а целта ѝ бе да насочи вниманието на подрастващите към четенето като възможност за развитието на грамотността, трупането на знания и усвояването на умения.

Учениците от 2. а, 2. в 2.г  клас  посетиха любимата библиотека - РБ „Н. Й. Вапцаров" и филиал „Младост“.  Те четоха различни приказки и басни, разпознаваха герои, извличаха поуки, разказаха за своите мечти, оцветиха картинки с познати герои и „Дървото на желанията“.  Учениците с голям интерес разгледаха книгите в детския отдел и си взеха по една книга. 

Учениците от 2. б,  4.б  клас и третокласниците изненадаха първокласниците като ги посетиха и им прочетоха интересни приказки по роли, рецитираха стихотворения, задаваха гатанки, а за всеки верен отговор бяха подготвили изненада и още много приказни приключения. Първокласниците се потрудиха и върху работен лист "Открий и оцвети правилната буква, образувай срички", а за награда получиха и картинки с любими приказни герои. Те оцветяваха заедно илюстрации на любими приказни герои и ги потопиха в чудния свят на приказките.

Четвъртокласниците гостуваха в 6 групи на ДГ „Чайка“ и превърнаха деня на малчуганите в истински приказен празник, чрез четене на вълшебни приказки, песни, разпознаване и оцветяване на приказни герои.

Учениците от VII в клас прочетоха откъси от любими художествени творби и енциклопедии, като изразиха мнение, че четенето е откривателство и врата към успеха.

Осмокласниците обсъдиха темата за четеното в китното планински градче Банско, където бяха на екскурзия. След интригуващата дискусия те прочетоха откъси от любими книги и отправиха видео призив към всички да предадат нататък магията на четенето.

Клуб „Журналист“