Сряда, 8 Май 2024г.
Йовков - учител по житейска мъдрост: Слово на директора на СУ “Йордан Йовков” към ученици и учители по случай патронния празник

Скъпи учители, ученици и родители,

Днес, 9 ноември 2023 г. се навършват 143 години от рождението на писателя Йордан Йовков. Горди сме, че именно Йордан Йовков е нашият патрон. Щастливи сме, че нашите деца растат с неговите уроци по житейска мъдрост и от него се учат да бъдат Човеци.

Този празник е най-значимият, най-вълнуващият за едно училище, защото е повод не само за равносметка и вглеждане в историята, но и поглед към бъдещето.

Има нещо величествено в благородното дело да създадеш училище, да вградиш в него мечтите си, да му вдъхнеш неповторим дух, всичко това да превърнеш в традиция и най-трудното – с любов да го предадеш на поколенията, да го развиват, пазят и да продължат делото. На това благородно дело е посветило дейността си нашето училище. То ни обединява с онова нещо, позитивно и съзидателно, което е невидимо за очите и се пази и носи само в сърцето.

Уважаеми учители, на днешния празничен ден искам да поднеса уважението си към Вас, хората, които с вдъхновение, отговорност и търпение възпитавате и изграждате децата на Кърджали, на България. Чрез Вашия професионализъм, благородство и всеотдайност вие давате на младите хора увереността и силата, с които да вървят напред. Всички трудности във времето, през което преминаваме заедно, са предначертани да се кали духът ни. Нека продължим дело с любов към учениците, с отговорност към себе си, към родителите, към обществото!

Желая Ви духовни сили и настойчивост, любов и творческа енергия в работата с Вашите настоящи и бъдещи възпитаници! Бъдете все така всеотдайни – дарявайте грижи, знания, опит и човешка доброта!

Скъпи ученици, Вие сте надеждата и бъдещето!

На всички Вас ви предаваме нравствените ценности, добродетелите и любовта към българските традиции. Бъдете силни, ученолюбиви и следвайте мечтите си! Пазете светлите традиции на нашето училище, почитайте всеотдайността на своите учители!

Продължавайте с делото си да пишете историята на СУ „Йордан Йовков“!

Пожелавам Ви да бъдете добри хора, да успявате със знания и умения и навсякъде, където и да се намирате, да сте горди, че сте възпитаници на СУ „Йордан Йовков“!

И нека всички ние четем и препрочитаме Йовковото творчество, което ни води в най-важното ни пътуване – към самите себе си. Към свят, в който въпреки страданието, болката, безнадеждността, въпреки собствените заблуди човекът успява да надрасне тегобите и злобите на делника и да съхрани душата си.

Нека никога не губим неговата изумяваща вяра в човека и в доброто, заложено у него.

Нека четем Йовков! Отново и отново! Имаме нужда от него! За да се научим – подобно на героя му Индже, да делим доброто от злото; за да прозрем – подобно на Сали Яшар, че ежедневният ни скромен труд с любов за другите е най-голямото благодеяние, онзи „себап“, който всеки трябва да остави след себе си; за да намерим сили за стоицизма на Люцкан и да не губим способността си да откриваме красивото!

Нека четем Йовков! За да променим света, като променим себе си.

Да отворим духовните си очи. И тогава ще намерим сили да възкликнем: Боже, колко красота има по тоя свят, Боже! Колко доброта, човечност и любов! Навсякъде около нас и вътре в нас.

 Какво по-красиво послание към потомците! И колко ни е нужно то и в днешния ден!

Честит празник!

Людмила Чаушева

Директор на СУ „Йордан Йовков“, гр.  Кърджали