Четвъртък, 9 Май 2024г.
Йовковци отбелязаха Световния ден на сърцето

Доброволците на БМЧК от клуб ,,Бялата лястовица“ към СУ ,,Йордан Йовков“,  гр. Кърджали отбелязаха   29 септември-  Световния ден на сърцето.

В чест на този ден новопостъпилите червенокръстци под ръководството на наставника си Ваня Енчева изработиха и представиха изложба на 3D модели на сърца и кръвоносни съдове.  Организирана бе беседа и за превенция на сърдечно-съдовите заболявания.

Точно тези заболявания продължават да бъдат една от водещите причини за  смъртност в световен мащаб, като всяка година отнемат живота на над 18 милиона души. Затова е важно хората да познават рисковите фактори за развитие на тези заболявания и контролирайки ги да се предпазват. Младите червенокръстци високо алармират, че  върху една голяма част от причините можем да въздействаме. Такива са: високият холестерол, наднорменото тегло и слабата физическа активност, вредните навици като тютюнопушене, злоупотреба с алкохол и преяждане, психоемоционалният стрес, високото кръвно налягане и захарният диабет. Въпреки че фактори като фамилната обремененост, полът и напредналата възраст са необратими, можем да им влияем, като ограничим останалите причини и се придържаме към принципите на здравословен начин на живот.

 

Клуб „Журналист“