Четвъртък, 9 Май 2024г.
СУ ,,Йордан Йовков“ участва в състезанието Spelling Bee 2022

СУ ,,Йордан Йовков“  вече има двама участници в регионалния кръг на дванадесетото издание на Националното състезание по правопис на английски език Spelling Bee. 
Хелин Кешева  от VII a клас, с преподавател Ирина Нейчева се класира на първо място в училищния кръг, който се проведе на  24.02.2022г. в СУ ,,Йордан Йовков“ – Кърджали. Хелин Кешева  спелува правилно думата smugly и победи  Деница Митева от VI в клас, с преподавател  Невена Михайлова, която се класира на второ място. И двете  ученички  имат право да участват на  регионалното състезание, което ще се проведе на 26 март, 2022 г. Националният кръг на състезанието ще се проведе на 16 април 2022 в София.
За втора година в състезанието се включиха и малките участници в Spelling Bee Junior. Те показаха  не само знания, но и готовността си скоро да се включат в „голямото“  Spelling Bee. Участниците в състезанието спелуваха всички думи от петнадесетте рунда, включително и допълнителните думи. Според регламента, след това им бяха дадени думи извън списъците. Победител от оспорваната надпревара е Ирем Исмаил от IV а клас, с преподавател Боряна Янева. Ирем Исмаил спелува правилно думата mockery и победи Ерхан Мутлу от III в клас, с преподавател Ирина Нейчева, който се класира на второ място. 
Spelling Bee е традиционно американско състезание, в което състезателите спелуват (от англ. spelling), т.е. произнасят буква по буква различни думи на английски език.  Целта на състезанието е да повиши интереса на учениците към изучаването на английски език и да подобри знанията им чрез забавни и интерактивни дейности. 
Всяка година организаторите предлагат на училищата да участват в допълнителни дейности и конкурси по значими теми като безопасността в интернет пространството, агресията в училище, взаимопомощта и др. Тази година участниците ще се включат в кампания под наслов Search BEEyond the bvious. Тя ще бъдат насочена към развитие на критичното мислене на учениците, търсене и анализ на информация, създаване на позитивно и качествено дигитално съдържание, и етично и безопасно общуване в онлайн среда. Кампанията се организира в партньорство с Коалиция за медийна грамотност.
Състезанието се организира от Фондация “Корпус за образование и развитие - КОРПлюС”. То се осъществява в партньорство с Фондация „Америка за България”,  Посолството на САЩ и Министерството на образованието и науката. 

Клуб ,,Журналист“