Понеделник, 20 Май 2024г.
На 9 май - Деня на Европа - „Йовков“ проведе Ден на ученическото самоуправление

Светът по детски се усмихна: “Мир!”

На 9 май - Деня на Европа - СУ „Й. Йовков“ проведе Ден на ученическото самоуправление. Всяка година  в училището девети май е по-особен ден за учениците, защото тогава се сменят ролите. Младежите се превъплъщават в ролята на учители, директори и заместник-директори.

Денят бе открит с оперативка преди първия учебен час.  Учителската стая приюти младите ентусиасти, решили да опитат вкуса на предизвикателството да застанат пред своите съученици. Директорът на училището Л. Чаушева сподели целите на този специален ден, а именно да се  да се даде възможност учениците сами да организират учебния процес в училище и да бъдат част от управлението, което дава шанс за опознаване на учебно-възпитателните и административни дейности.

След първия звънец из коридорите на сградата настроението бе ведро, а учениците отговорно  се заеха с длъжностите, които трябва да изпълняват.

            В края на учебния ден се проведе обща оперативка, на която учители и ученици споделиха своите впечатления от разменените роли. Думата взеха „малките учители“, които отбелязаха сериозните си наблюдения и изводи както за професията на педагога, така и за отговорностите на учениците. 

 В ролята на директор  и заместник-директор се превъплътиха ученици от 12. клас. Те споделиха, че съвместно с директора г-жа Людмила Чаушева и зам. директора Ст. Георгиев са наблюдавали открит урок  в начален етап, посетили са други класове и са  извършвали контролна дейност по училищната документация. След което зрелостнците констатираха, че тези длъжности са изключително отговорни  и доста сложни.

След всички изказвания г-жа Чаушева обобщи, че всички участници – ученици, учители и служители, са се отнесли отговорно и денят е преминал успешно. Тя изрази радостта си от това, че учениците са успели да погледнат от друг ъгъл на живота в училище, да почувстват колко важно и отговорно е всяко излизане пред дъската за преподаване на уроците.

Денят в училището продължи с европейския химн  и „Празника на мира и  солидарността“, както го нарекоха водещите от осми клас.  Те запознаха своите съученици с фактите около отбелязването на 9 май като Ден на Европа, олицетворяващ идеологията за хората, обединени като братя.

По изключително артистичен и впечатляващ начин всеки клас представи пъстротата на европейската култура чрез кухнята и танците на различни народи и интересни факти от историята и забележителностите на държавите от Европейския съюз.

Всички постери и презентации, които представиха прогимназистите и гимназистите ще бъдат изложени във фоайето на втория етаж и в утрешния ден.

Празникът на  мира и солидарността завърши с незабравимите думи от стихотворението на  Дамян Дамянов - 9 май 1945, произнесени от водещите:

"Небето беше нежно като ласка.

Светът по детски се усмихна: “Мир!”

Клуб „Журналист“