Четвъртък, 9 Май 2024г.
Мартенската работилница на „Йовков“ отвори врати за малчуганите от ДГ „Чайка“

На 21.02.2024г. СУ „Йордан Йовков“ организира Мартенска работилница, където учениците от 3. и 4. клас  посрещнаха три групи от  ДГ „Чайка“- Кърджали. Разпределени по групи и с помощта на третокласниците и четвъртокласниците, те изработиха символа на здравето, дългия живот, плодородието и изобилието – мартеницата. 

Със своите сръчни ръчички и с много ентусиазъм  децата се впуснаха в усукването на белите и червените конци, а за символа на всеки цвят  и за мартенските традиции в българския фолклор им разказаха ученолюбивите възпитаници на „Йовков“.  Освен преданията, легендите и насоките в изработването на мартениците, учениците изпълниха  песни и стихове за Баба Марта и пролетта. Всяко дете си тръгна с усмивка и мартеничка, която е изработило с помощта на учениците.  

Посетителите имаха възможността да разгледат и Благотворителния мартенски базар в училището, за който малките предприемачи се подготвяха повече от месец. Заедно с техните преподаватели в часовете по предприемачество учениците и тази година разкриха своята креативност, любов към народните традиции и обичаи и изработиха стотици мартеници, за да зарадват своите близки и приятели и да им пожелаят здраве и благодат. Но добротата им не свършва до тук. Събраните средства малките предприемачи ще дарят на деца в нужда.

Клуб „Журналист“